Flexibel verlonen

Flexibele verloning niet meer weg te denken

Belgische werknemers stellen hun loonpakket graag zelf samen. Hun werkgevers spelen in op die vraag met een zogenoemd cafetariaplan. Dat besluit Securex uit de resultaten van zijn benchmarkonderzoek 2017. Al één op de zes werknemers kan vandaag kiezen voor flexibele verloning.

De noden van medewerkers evolueren sterk in de tijd. Anno 2018 geven medewerkers veel om flexibiliteit en gepersonaliseerd werk.

Ze willen inspraak in hun jobinhoud, eigen accenten leggen, zelf bepalen waar en wanneer ze werken en hun eigen salarispakket samenstellen. Krijgen ze die kansen? Dan beïnvloedt dat hun motivatie, prestaties en inzetbaarheid ten goede.

71 procent van de werknemers wil zijn loonpakket flexibel kunnen samenstellen op basis van zijn eigen behoeftes. Die wil is vooral sterk aanwezig bij medewerkers jonger dan 50 jaar. Ze mikken daarbij vooral op de bedrijfswagen, het extralegale verlof en de bonus.

Werkgevers zijn niet ongevoelig voor die wensen. 17 procent van de werknemers krijgt de kans om zijn verloning naar eigen wensen in te kleuren. Maar vergelijken we profielen van medewerkers met elkaar? Dan tekenen zich opvallende verschillen af:

 • medewerkers die een flexibel verloningspakket aangeboden krijgen:
 • 20% mannen
  20% hooggeschoolden
 • 13% vrouwen
  13% laaggeschoolden
 • medewerkers die hun verloningspakket al flexibel invullen:
 • ±25% mederwerkers -30 jaar
  ±33% kaderleden
 • 12% medewerkers +50 jaar
  15% arbeiders en bedienden

Een mogelijk struikelblok voor de invoering van een cafetariaplan? Uitgebreide administratie en moeilijkheden bij de historisch gegroeide loonpakketten van oudere werknemers.

Securex innoveert daarom: digitale tools en ondersteuning leiden de administratie in goede banen. Dat maakt flexibele verloning op termijn een stuk aantrekkelijker.

ONZE DIENSTEN